Oh kijk, wat leuk, vintage kleding! Vaak lopen mensen onze winkel in en zijn verbaasd dat we nieuwe spullen verkopen. Als we ze dan vertellen dat het geen vintage is, maar vintage-stijl, of retro, dan snappen ze er vaak niets meer van. Begrijpelijk, want de termen worden constant in de verkeerde context gebruikt. Vintage is zo’n modewoord geworden dat het te pas en te onpas wordt gebruikt. Hoe zit het nou precies? We leggen het je hier stap voor stap uit!
De term tweedehands is er een die iedereen wel kent. Tweedehands kleding is eerder gedragen kleding. Het maakt niet uit hoe oud, of in welke staat. Tweedehands kleding is niet automatisch vintage.
Vintage is een stuk ingewikkelder. Vaak wordt onder echte Vintage artikelen of kleding verstaan dat het minstens een aantal jaar oud moet zijn en daarmee van een bepaald jaartal, zoals tussen de jaren ’20 en jaren ‘80. Het kledingstuk heeft duidelijk de stijl uit die bepaalde periode, en is dus ook herkenbaar als ‘uit die tijd’. De kleding draagt een verhaal met zich mee. Vintage is niet altijd tweedehands. Zo bestaat er ook Vintage ‘deadstock’; kleding die uit een bepaalde periode komt, maar nooit is gedragen.
Voor de jaren ’20 wordt er gesproken over Antiek, een artikel dat ongeveer 100 jaar of ouder is. Net als bij auto’s en meubels.
Dan is er nog een term die we ‘repro‘ noemen. Deze kleding is nieuw, maar een historisch correcte reproductie van een vintage stuk, soms ook gemaakt van oude stof.  Je ziet dus niet altijd dat het een nieuw kledingstuk is. Het voordeel hiervan is dat je de kleding op maat kunt maken, en dat de stof naar keuze is.
Bij Very Cherry verkopen we vintage-stijl of retro kleding. Deze kleding is nieuw, maar grijpt terug op de stijl van eerdere periodes. Vaak gemaakt van hedendaagse materialen, op de hedendaagse vrouw, waardoor het een stuk comfortabeler is dan echte vintage. En er zijn natuurlijk meerdere maten beschikbaar.
Komende zaterdag verkopen wij ook èchte vintage op ons Vintage-sale evenement. Er zullen items van de jaren ’60 tot de jaren ’80 te vinden zijn. Maar ook mooie tweedehands items in de stijl van de jaren ’50 ‘tot ’70. kom dus gezellig snuffelen!

preloader