Wat van ver komt is lekker. Althans, dat was de opvatting in de jaren ’20 tot de jaren ’50 voor wat betreft exotische dingen die wij in ‘het Westen’ niet kenden. In de jaren ’20 maakte Josephine Baker furore als danseres en artieste met een kleurtje. Zij buitte dit gegeven uit door te dansen in een bananenrokje en werd daar wereldberoemd mee.
Josephine vertrok in 1925 uit de Verenigde Staten naar Parijs, omdat ze zich daar als donkere vrouw veel vrijer voelde dan in de VS. In deze tijd verscheen ze ook bijna naakt op het podium met haar bananenrokje en haar erotische dansen. Vaak had ze ook een jachtluipaard bij zich, die zelfs een keer in de orkestbak gesprongen is.
bananas
Ook Carmen Miranda, een Portugees-Braziliaanse, verscheen in revue-shows in tropische outfits. Carmen Miranda werd in Brazilië bekend door haar vernieuwende techniek, waarmee ze een van de eerste samba-supersterren werd. Haar rollen in Amerikaanse films schilderden haar echter af als een komische “Zuid-Amerikaanse” zangeres en ze werd vaak afgebeeld met een hoog, met fruit opgemaakt hoofddeksel. Ze stond daarom ook bekend als “the lady in the tutti-frutti hat”. Dit beeld is sindsdien vaak gebruikt in karikaturen. Haar lied Bananas is my business was gebaseerd op een regel uit een van haar films, en sloeg direct op haar imago. In de Verenigde Staten maakte ze met haar ‘fruitige’ verschijning zo’n impact dat ze de bijnaam “The Brazilian Bombshell” kreeg.
bananas3
In de jaren 40 en ’50 werden kledingstukken met gekke prints, ‘novelty prints’  genoemd, heel populair. De tropische fruit print is daar een van. Vooral erg populair in de zomer, en elke vrouw wilde natuurlijk wel een beetje van dat aantrekkelijke exotische hebben!

preloader