Na de Tweede Wereldoorlog was Nederland vooral bezig met wederopbouw. Veel geld om nieuwe kleding te kopen was er niet. Toch wilde je er als vrouw natuurlijk wel leuk bijlopen. In 1947 introduceerde Christian Dior de New Look, een silhouet met een slanke taille en wijd uitlopende rok, die elk vrouwenlichaam nog vrouwelijker maakte.
Nederlandse vrouwen leerden naaien van elkaar. Als jong meisje kreeg je naailes op de huishoudschool, of leerde je het van je moeder of buurvrouw. De New Look was ook hier erg populair, en vrouwen gingen de Parijse mode zelf namaken.
Door de oorlog was er niet veel geld en een tekort aan materialen als mooie stoffen. Hollandse vrouwen gebruikten daarom gebruikte gordijnen om kleding van te maken of vermaakten oude jurken. Hierdoor moesten ze heel secuur met de stof omgaan en proberen een zo wijd mogelijke rok te creëren met zo weinig mogelijk stof. Een volle cirkelrok zag je dan ook zelden bij de Nederlandse vrouw; kostte veel te veel stof!
Daarnaast waren Nederlandse vrouwen harde werkers; een jurk of rok moest praktisch zijn. Je ziet ze dan ook vaak van katoen, die goed wasbaar is, en met zakken.
De New Look heeft inmiddels zijn tijdloosheid bewezen; nog steeds zie je er prachtig uit in een cirkelrok die nauw aansluit in de taille, met daarop een strakke top of blouse. Wil je het helemaal afmaken, dan draag je er een petticoat onder en (kleine) hakjes voor een mooie houding.
newskirts

preloader