Postmoderne Nostalgie.. oftewel: Vintage. Je kunt er al een aantal jaar niet omheen: vintage is hot!
Massaal weer aan de lavalamp, we worden verliefd op rieten stoeltjes uit de jaren ’50, draaien onze muziek het liefste weer op een platenspeler, en hangen weer opgezette vlinders in een lijstje aan de muur.

Nostalgie opeens weer hip
Ook in de mode is het al een aantal jaar raak wat betreft de opkomst van de nostalgische look. Was tweedehands eerder alleen voor mensen met weinig geld en vonden wij het maar stinken, nu willen we allemaal die achtste hands kabeltrui, die blouse met stippenprint en dat prachtige fluwelen jurkje. De term vintage wordt op verschillende manieren geïnterpreteerd maar over het algemeen hebben we het dan over items of kledingstukken die origineel zijn en dateren uit de periode van 1920-1980.
Wij hebben in onze winkel in Rotterdam een kelder vol vintage schatten. Van kittige tasjes tot jurken die er al een paar levens op hebben zitten maar nog steeds stralen.. En deze week zijn er weer nieuwe vintage items aan de collectie, die overigens niet online staat en alleen in de winkel te krijgen is, toegevoegd.store_4793a_4793a-banner5
It’s everywhere
Maar wij zijn niet de enige met die hang naar een look die functioneert als tijdmachine.. Hollywood heeft de trend ook begrepen en vele sterren worden geroemd om hun keuze voor vintage op de rode loper. De trouwbeurzen staan vol met vintage trouwauto’s, trouwringen uit grootmoeders tijd en jurken die misschien wel nieuw zijn, maar schreeuwen Roaringgg twentiess!
Het is de hang naar nostalgie die deze trend al zo lang gaande houdt, we voelen ons thuis in de stijlen die het eerder algoed deden. Alsof we een genetische heimwee in ons dragen naar de gouden jaren na de eerste wereldoorlog, de opkomst van het feminisme, of het uitbundige van de 80’s..  En waarom ook niet? Leren van het verleden is het beste advies dat we ooit meekregen, en dus laten we de pracht en praal van toen ook niet verloren gaan.
Ook de films en series van nu lijken mee te gaan met de trend en deze nog sterker te maken. Denk aan het populaire Mad Men. Hoeveel Mad Men themed feestjes heb jij bijgewoond? Na Mad Men volgde The Stepford Wives en films als The Help waarin we weer inspiratie konden opdoen voor onze nostalgische outfits. En nu zijn we helemaal in de ban van The Great Gatsby of gaan we naar festivals met onze John Lennon bril, hoe leuk is dat!
En terwijl zelfs de grote ketens hun best doen om vintage inspired meubels, kleding en accessoires opde markt te brengen, is er niets leuker dan het schatgraven in een ruimte vol verhalen. Vintage helpt je ook om je persoonlijkheid tot uiting te laten komen in je outfit. Voor veel vintage liefhebbers is het zoeken en vinden van precies die stukken die ze in hun hoofd hadden een proces van jaren. Nogal een tegenhanger van de snelle collecties van tegenwoordig waarbij er elke 2 á 3 weken weer nieuwe items in de schappen hangen, maar zeker de moeite waard als je dan eindelijk vindt waar je al tijd naar op zoek was, toch?
store_4793a_4793a-banner4Nostalgie blijft
Hoewel de critici al een paar jaar roepen dat het nooit meer lang kan duren met de vintage trend, geloven wij dat we ons altijd thuis zullen blijven voelen in wat oma al aansprak. We gebruiken niet voor niets allemaal de vintage-look filters om onze kiekjes op Instagram op te leuken, die technologie is leuk, maar soms willen we gewoon een stapje terug.. En die emotionele hang naar nostalgie is meer dan een door de markt opgedrongen trend, dat zit nu eenmaal in ons, en dat vinden wij bij Very Cherry prachtig.
Al onze nieuwe vintage schatten worden keurig gereinigd voordat ze de rekken in gaan, ready for another life, zijn er altijd mensen die toch liever boven shoppen. Geen probleem natuurlijk
met alle prachtige merken die wij verkopendie zich laten inspireren door de trends van toen. En ook daar scoor je je nostalgische look, maar dan ben jij de eerste eigenaar. En wie weet loopt daar over 60 jaar ook wel weer een hippe twintiger in op een feestje, hoe leuk is dat!
We hopen je snel te zien tussen de parels in onze kelder!
kelder2
foto 4 (1)
foto 5
IMG_7582

preloader